VM i längdskidor: Stafett Damer

VM i längdskidor: Stafett Damer
0

Efter att ha rekat Ebba Andersson och Alexander Bolshunov senaste loppen känner man sig ungefär lika het som fiskpinnarna längst ner i frysdisken. Men skam den som ger sig.

Idag är det dags för damstafetten.
Medaljstriden lär i första hand handla om Norge, Sverige och Ryssland. Övriga länder saknar fyra åkare av yppersta klass. Tredjeplatsen bör vara vigd åt ryskorna som är klart sämst av dessa tre, framför allt är deras tredjesträcka ett stort frågetecken då Anna Nechaevskaya lär ha svårt att haka på Astrid Jacobsen i den fria stilen.
Om vi tar en närmare titt på de två stora favoritnationerna.
Sträcka 1: Weng vs Ebba
Sträcka 2: Östberg vs Frida
Sträcka 3: Jacobsen vs Kalla
Sträcka 4: Johaug vs Stina
Norges enda lilla frågetecken är Heidi Weng som inte varit sig lik den här säsongen. Å andra sidan vet vi absolut inte om Ebba heller är sig lik idag eftersom hon var helt ur slag i förrgår på grund av sjukdom. Om det skulle vara så att Ebba är i dunderslag och drar ifrån Weng med 20-30 sekunder så har Norge ändå mycket bättre åkare än Sverige, särskilt på sträcka 3 och 4.
Det mest troliga är att Sverige och Norge kör relativt jämnt på dom första två sträckorna, att Astrid Jacobsen och Charlotte Kalla går ut tillsammans. Jacobsen är favorit i den duellen men om Kalla är fräsch ska hon ändå kunna hålla norskans rygg i 5 kilometer.
På den fjärde sträckan har Norge sitt trumfkort. Något överraskande väljer Norge att köra den överlägsna Therese Johaug som avslutare, trots att hon inte har någon vidare spurt. Med andra
ord så vet dom att bästa chansen mot Sverige, som har världens bästa spurtare i Stina Nilsson, är att skaka av henne långt före upploppet. På OS ifjol grillade Marit Björgen sönder Stina på sista sträckan och när det skulle avgöras hade Stina ingen must kvar i benen. Till saken hör att Therese Johaug av idag är mycket mer överlägsen än vad Björgen var under sina sista lopp i karriären.
Johaug kommer inte låta Stina vara med när det närmar sig målgång. Ifall dom startar tillsammans så kommer Johaug bomba på med allt hon har från första stavtag. Stina som varit skadad och därför
bara åkt sprintarna, lär inte ha en suck. Att Stina ska hålla Johaugs rygg vore en bragd, även om det “bara” är 5 kilometers körning.
Jag tror att Stina ger upp fort för att inte spränga sig, och för att trygga ett svenskt silver.
Coolbet erbjuder spelet att vinnande landet ska ha minst 10 sekunders marginal, till en bit över dubbla degen i odds, det tycker jag är väldigt högt.
Om Johaug skulle bryta benet eller om Frida Karlsson kör livet ur Flugstad, och vårt kära Sverige råkar defilera hem guldet med den blågula fanan i näven, så sitter alltså spelet. Det måste inte vara just Norge som vinner med 10 sekunder och det är ju en trevlig livlina i sammanhanget. Men vi ska inte hoppas på mer än ett silver idag.

Spel: The winning margin will be at least 10 seconds

Odds: 2.25

Bolag: Coolbet

Spelstopp: Idag klockan 13.00

Lycka till,
Calle Abrahamsson

Mejl: calle@sportredaktionen.se
Twitter: @calleabrah

Stämmer väll inte riktigt detta va?